Marttaraita edistyy

marttaraita paperivekitys marttaraidan laskelmatMarttaraitaa on tosi mukava tehdä. Se ei tarkoita sitä, että se tulisi helpolla, ehei.

Olin tänään Vuorelman kutomolla, jossa Tomi-kutojan kanssa kokeilimme eri väriyhdistelmiä ensimmäiseen mallikorttiin. Se selvensi monta asiaa ja nosti ilmaan tukun uusia kysymyksiä.

Martat käyttävät viestinnässään ja ulkoasussaan raikkaita puhtaita värejä. Sinistä, valkoista ja punaista. Ne viestivät reippautta ja raikkautta. Se on hyvä. Mutta kangas on melkoinen kameleontti: Tietyt värit vierekkäin ”särisevät”, vahva väri kaappaa heikomman, värien intensiivisyyden eroista saattaa syntyä voimakkaita kolmiulotteisia pintoja. Sellaiset kankaat ovat rauhattomia.

Lisäksi tietyt värit yhdessä vievät ajatukset väistämättä joihinkin teemoihin: Keltainen ja sininen vievät Ruotsiin. Sininen, punainen ja valkoinen vievät Venäjälle. Mutta kuten  Adolf Ivar Arwidsson tiesi jo 1800-luvulla, emme halua ruotsalaisten emmekä venäläisten värejä. On etsittävä ne oikeat suomalaiset värit ja teemat Marttaraitaan. Soitin Marttaliiton Marianne Heikkilälle ja keskustelimme kankaan olemuksesta. Marianne Heikkilä antoi minulle vapaat kädet ja ajatuksilleni vahvat siivet.

Mallia suunnitellessa mietin nämä asiat kohdalleen: 1) Kuosin on sovittava pohjoismaista ihoa vasten. Sen vuoksi rajuja kontrasteja on syytä välttää. 2) Kuosin on oltava muunneltava: Kankaasta on pystyttävä poimimaan ylös itselle rakkaita värejä ja yksityiskohtia. 3) Kankaan on toimittava myös vekitettynä sekä pientuotteissa. 4) Kangasta täytyy voida ostaa pieniä määriä omia ompeluksia varten -siksi mallin toistuvuus ei voi olla liian pitkä.

Tämän päivän kokeiluiden ja pohdintojen perusteella päädyin tekemään uuden mallikortin ohjeistuksen. Kiitos Tomi kärsivällisyydestäsi ja vaivannäöstäsi! Marttaraitaan tulee perinnettä, luontoa ja suuria kuusia, jotka kasvattavat vuosirenkaan jokaisesta eletystä vuodesta. Siihen tulee toimeliaisuutta ja rohkeaa tekemisen meininkiä. Siihen tulee jälkiä yhteisistä retkistä. Ja hieman huulipunaa, sitähän tarvitaan aina 😉

Hui! Keskiviikkona tämä uusi versio kudotaan ja alamme tähyillä värejä kohdalleen. Jännittää jo valmiiksi!

Terveisin Marianne Valola

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s